Journalisten - nyheter om journalistikk og journalisters hverdag

  • Dagbladet meldte feilaktig om fire drap

    I en nyhetsmelding torsdag 30. mai meldte Dagbladet at en jente og tre menn ble drept i en skytepisode i London.

    Torsdag ettermiddag har meldingen fått en rettelse:

    «Det riktige er at jenta er livstruende skadd og de tre andre er i stabil tilstand. Dette ble rettet klokka 17.25 torsdag 30. mai», skriver Dagbladet i sin rettelogg.

  • Lanserer nyhetskriterier for Generasjon Z

    Hvordan nå Generasjon Z (de som er født mellom midten av 1990-tallet og tidlig på 2010-tallet) er en utfordring for de fleste redaktørstyrte medier.

    Under World News Media Congress 2024 i København denne uka, ble det lagt fram forslag til reviderte nyhetskriterier for å nå denne gruppen.

    «København-kriteriene» er som følger:

      Utdannende: Vis oss nyheter som hjelper oss å lære og forstå mer om relevante emner.

      Styrkende: Vis oss nyheter som oppmuntrer oss og gir verktøy for å ta handling basert på informerte beslutninger.

      G-lokal: Vis oss hvordan globale hendelser påvirker oss lokalt og omvendt.

      Menneskelig: Vis oss mangfoldig representasjon gjennom personlige erfaringer som vekker empati, medfølelse og inspirasjon.

      Innflytelsesrik: Vis oss hendelser som påvirker mange mennesker og påvirker oss eller de involverte.

      Objektiv: Vis oss faktabasert nyheter, upartisk og fra forskjellige perspektiver.

      Tidsriktig: Vis oss aktuelle nyheter og prioriter pågående hendelser.

  • Gunnar Kagge ut av PFU

    Norsk Journalistlag har foreslått utskiftninger i Pressens Faglige Utvalg. NJ innstiller Eirin Larsen fra Dagens Næringsliv som ny vara for journalistene i utvalget, mens Ådne Lunde fra Bergens Tidende innstilles som fast representant i stedet for Gunnar Kagge.

    Det kommer frem i et notat fra NJ. Kagge har vært representant for journalisten i PFU siden 2016, og NJ understreker i notatet at de må gjøre endringer i sammensetningen for å få kabalen til å gå opp. Lunde har i nåværende periode vært vararepresentant.

    Representant Ellen Ophaug (Fredriksstad Blad) og vararepresentantene Nina Hernæs (Sykepleien) og Sveinung Uddu Ystad, (Trønder-Avisa) foreslås gjenvalgt.

    Oppnevningen av NJs representanter i PFU for perioden 2024 til 2026 skal behandles i landstyremøtet til uken.

  • Discovery sikrer Wimbledon-rettigheter

    Gjennom en ny langsiktig avtale forlenger Warner Bros. Discovery rettighetene til å vise Wimbledon, en av verdens mest prestisjetunge tennisturneringer, eksklusivt på sine kanaler og plattformer, skriver selskapet i en pressemelding.

    Kampene vil sendes på Eurosport i Norge. Alle kampene kan også strømmes på Max, Warner Bros. Discoverys nye strømmetjeneste.

    – Vår live tennis-portefølje inkluderer de største begivenhetene i sporten. Vi gleder oss over å kunne tilby bred Grand Slam-dekning til et stadig økende publikum over hele Europa. Vi er glade for å forlenge vårt partnerskap med All England Club, slik at vi kan fortsette å investere i TV-dekningen, og gjøre den enda mer innovativ og engasjerende for tennisfansen, sier Trojan Paillot, SVP Sports Rights Acquisitions and Syndications hos Warner Bros. Discovery Sports Europe.

  • Datainnbrudd hos BBC

    Avslører detaljer om 25.000 nåværende og tidligere BBC-ansatte etter et datainnbrudd, skriver The Guardian.

    De lekkede dataene skal inkluderer navn, fødselsdato, kjønn, hjemmeadresse, nasjonalt forsikringsnummer og en indikasjon på at de er medlemmer av BBCs pensjonsordning.

    Sikkerhetshendelsen blir tatt «ekstremt alvorlig», ifølge BBC, og kringkasteren sier videre at det ikke finnes bevis for at dette er et løsepengeangrep.

  • MBL og HK er enige om lønn

    Etter bruddet i forhandlingene mellom Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Handel og Kontor (HK) om Medieoverenskomsten i forrige uke, har partene hatt kontakt og blitt enige om en forhandlingsløsning.

    – Jeg er glad vi har klart å komme frem til en forhandlingsløsning, sier MBLs forhandlingsleder Øystein T. Lindholm i en pressemelding.

    «Oppgjøret innebærer en økonomisk løsning på samme nivå som for våre øvrige tariffavtaler», skriver MBL

  • SVT-sjefen slutter

    Administrerende direktør for Sveriges Radio (SVT), Hanna Stjärne, har sagt opp sin stilling. 1. januar startet hun i ny jobb som øverste sjef for Nobelstiftelsen.

    – Jeg fikk et tilbud om denne veldig spennende og interessante jobben. Nobelprisen har en unik stilling i verden. Det skal bli utrolig gøy å arbeide med det, sier hun til svenske Journalisten.

    I en pressemelding fra SVT legger hun til:

    – Jeg er takknemlig for å ha fått lede SVT i disse spesielle årene. Det har vært utfordrende, fantastisk og jeg har likt hver eneste arbeidsdag.

    Hun overtar etter nordmannen Vidar Helgesen, som var klima- og miljøminister fra 2015 til 2018.

    Stjärne har vært SVTs toppsjef siden 2015. Før dette har hun vært sjef for Sveriges Radio P1 og sjefredaktør for Upsala Nya Tidning, skriver NTB.

  • Sverre M. Fjelstad er død

    Den norske naturfotografen, journalisten og programlederen Sverre M. Fjelstad er død, melder NRK.

    Fjelstad ble 93 år gammel.

    Han ledet blant annet NRK-programmet «Naturmagasinet», som gikk fra 1966 til 1974.

    Fjelstad var også med på å starte Nitimen og Reiseradioen.

  • Henter 500 millioner i utbytte fra TV 2 Gruppen

    TV 2-eier Egmont har besluttet å ta ut et utbytte på 500 millioner fra kroner fra TV 2 Gruppen, skriver Kampanje.

    TV 2 Gruppen eier blant annet TV 2 AS og en rekke datterselskaper.

    Kommunikasjonsdirektør i Egmont, Amanda Justesen, skriver i en e-post til Kampanje at det store utbyttet i år skyldes at egenkapitalen er blitt unormalt høy, og må ikke sees i sammenheng med at TV 2 i fjor måtte redusere kostnadene med 400 millioner kroner.

    – Det er ingen sammenheng mellom utbyttebetalingen og kostnadsreduksjonene i TV 2, som dessverre var nødvendige for å kunne sikre en bæredyktig virksomhet, skriver hun til Kampanje.

  • Amedia ble verdensmester

    Amedias ALT-tjeneste er kåret til verdens beste nyhetsnettsted av den internasjonale bransjeorganisasjonen WAN-IFRA.

    – Det er helt fantastisk å vinne denne prisen! Jeg er utrolig stolt av teamet som har jobbet så hardt og med så stor lidenskap for å utvikle ALT-tjenesten, sier produkteier Mathias Høibakk Bergquist i en pressemelding.

    Han var til stede og mottok prisen på Digital Media Awards Worldwide i København mandag 27. mai

    – Prisen bekrefter at ingen andre har en like sømløs, brukervennlig og attraktiv måte å samle innhold fra mer enn hundre aviser på. Vi setter bransjestandard og er rett og slett på høyde med de beste fra utlandet, sier han.

  • TV 2 med podkastserie om Skøyen-drapet

    IT-direktøren Jean-Christophe ble tiltalt og frifunnet i Skøyen-drapet, der 43 år gamle Vegard Bjerck ble knivdrept i et garasjeanlegg i Oslo.

    Nå snakker Jean-Christophe offentlig for første gang, i den nye podkastserien «Under etterforskning» – som er et samarbeid mellom Lyder Produksjoner og TV 2.

    – Skøyendrapet ligger noen år tilbake i tid, men ble bredt omtalt i norske medier i sin tid og er ett av få uoppklarte drap i Oslo. Dette er et svært spennende prosjekt som jeg gleder meg til å høre. Også er det interessant at det nok en gang – som i Liland-, Tengs- og Baneheia-sakene – er lekfolk som engasjerer seg sterkt, sier nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, i en pressemelding.

    Programleder og dokumentarist Christian Marstrander i Lyder Produksjoner har jobbet med saken i over et år og håper at serien bidrar til at politiet får løst saken

    Lyder Produksjoner har tidligere laget en podkastserie om Baneheia-saken for TV 2.

  • Snøskuffe til norsk-finsk gravesamarbeid

    Namdalsavisa (NA) vant sammen med VG og Helsingin Sanomat denne helga en prestisjetung finsk gravepris, skriver Namdalsavisa.

    NA jobbet i over ett år med å spore opp den drapsdømte Fairadun Latif Sharif, som rømte fra fengsel i Nord-Irak. Etter hvert innledet lokalavisen et samarbeid med VG og Helsingin Sanomat.

    – Dette er uten tvil den viktigste prisen du kan motta som undersøkende journalist i Finland, sier Salla Vuorikoski i Helsingin Sanomat til NA.

    Vuorikoski ledet arbeidet i Finland, i tett samarbeid med de to norske avisene.

    Prisen bærer navnet Lumilapio, som oversatt til norsk betyr snøskuffe.

  • Enige om lønn i Aftenposten

    NJ-klubben i Aftenposten og ledelsen i mediehuset har kommet i mål med årets lønnsforhandlinger, melder Medier24 - som skriver at rammen på oppgjøret er på 5,2 prosent.

    – Vi hadde ikke akseptert noe mindre. Det er på linje med resten av samfunnet, og forventet å gi en reallønnsvekst, sier klubbleder Kristjan Molstad til Medier24.

  • Lanserer ny mediepodkast

    Ben Smith, tidligere mediespaltist for New York Times, lanserer 31. mai en ny mediepodkast, skriver Bloomberg. Med seg får han sin tidligere NYT-kollega Nayeema Raza, og podkasten har fått navnet Mixed Signals.

    Smith er i dag sjefredaktør og medgründer for nettstedet Semafor, og den nye podkasten er i regi av nettstedet. Sponsor er Google, og episodene vil også bli filmet og lagt ut på Youtube.

    – I en polarisert verden er det én ting alle ser ut til å være enige om, og det er at media er en slags konspirasjon, sier Raza i seriens trailer.

    Smith legger til: – Og poenget er: media er en konspirasjon – bare ikke den alle tror det er.

    Sammen med Semafor-kollega Max Tani, står Smith også bak nyhetsbrevet Semafor Media, som sendes ut hver søndag kveld (mandag morgen, norsk tid).

  • BT i mål med lønnsoppgjøret

    Det melder Medier24.

    – Alle NJ-medlemmer får et generelt lønnstillegg på 19.891, med forbehold om at summen kan endres noen kroner ved finregning. Sammen med det sentrale tillegget blir dette 38.691 kroner, skriver leder for redaksjonsklubben, Erik Fossen, i en sms til Medier24.

  • Murdoch-medier inngår avtale med OpenAI

    OpenAI inngår avtale om å lisensiere innhold fra Murdoch-eide News Corp, melder New York Times.

    Avtalen gir OpenAIs chatboter tilgang til nytt og arkivert materiale fra blant annet Wall Street Journal, New York Post, The Times og Sunday Times.

    Robert Thomson, administrerende direktør i News Corp, beskriver OpenAI og selskapets administrerende direktør Sam Altman, som «prinsipielle partnere» som «forstår den kommersielle og sosiale betydningen av journalister og journalistikk.»

    Flere medier skriver at avtalen for News Corp. kan være verdt 250 millioner dollar (cirka 2,6 milliarder kroner) over fem år.

  • Amedia dropper toledermodellen

    Etter det Medier24 erfarer planlegger Amedia å avvikle toledermodellen. Det får konsekvenser for aviser som Nordlys, Drammens Tidende, Romerikes Blad og Fredriksstad Blad.

    De som i dag er administrerende direktør i disse avisene innehar også rollen som regiondirektør. Ifølge Medier24 vil disse lederne nå kun være regiondirektører.

    Med den nye modellen vil ansvarlig redaktør også være administrerende direktør i disse avisene. Noe som allerede er modellene i de mindre Amedia-avisene.

  • TV 2-kommentator: –⁠ Det er helt jævlig

    – Det er helt jævlig. Det er hjerteskjærende, sier Aslak Eriksrud.

    TV 2-kommentatoren kom med sin tirade mot Oslo-politikerne etter å ha lest VGs reportasje om Christoffer (9) som ikke får spille fotball med klassekompisene, skriver VG. Årsaken til at han ikke får spille, er mangel på fotballbaner.

    Utblåsning kom i Nyhetskompaniet på TV 2 Nyheter.

  • Amedia på plass i nye lokaler

    – Amedias nye lokaler i historiske Tollgaarden gir oss store muligheter til å utvikle virksomheten vår videre som et digitalt, moderne og ledende medieselskap, sier Amedias konsernsjef Anders Opdahl på innflyttingsdagen.

    Onsdag 22. mai ønsket Opdahl sine medarbeidere velkommen til Tollgaarden i Oslo sentrum. Det var den første dagen da Amedia, Norges største utgiver av redaktørstyrte medier, tok i bruk lokalene der de samler en større del av virksomheten i hovedstaden.

    – Nå rigger vi vår virksomhet for fremtiden, og tiden er inne for å samle mer av Amedias Oslo-baserte virksomhet og støttefunksjoner.

    Tollgaarden sto ferdig i 1926, i starten huset den Oslo Jernbanetollsted. Entra overtok i år 2000, og har de siste årene gjennomført en fullstendig rehabilitering. Bygningen er fredet som kulturminne.

    Med sine selskaper blir Amedia største leietaker i bygget med cirka 8.500 kvadratmeter og til sammen cirka 450 ansatte.

    Amedia har de siste årene holdt til i Akersgata 34 i Oslo sentrum sammen med Nettavisen.

  • Brudd mellom HK og MBL

    Handel og Kontor (HK) har brutt forhandlingene med Mediebedriftenes Landsforening (MBL), melder sistnevnte i en pressemelding.

    – Det var dessverre ikke mulig å komme til enighet i forhandlingene. Oppgjøret går derfor til mekling, sier MBLs forhandlingsleder Øystein Takle Lindholm i pressemeldingen.

    HKs nettside skriver fagforeningen at den «har hatt en god dialog med MBL gjennom årene, men årets forhandlinger har vist seg å være spesielt utfordrende.»

  • Kåret til verdens best designede avis

    Danske Weekendavisen og tyske Die Zeit er nylig blitt kåret til de best designede avisene i verden, skriver danske Journalisten.

    Det er Society for News Design som deler ut prisen og gir Weekendavisen prisen for andre gang på få år.

    «Weekendavisen er en fornøyelse å lese, med visuell gjennomslagskraft på alle de riktige stedene», konstaterer juryen.

  • Nå kan du nominere journalist

    Kultur- og likestillingsdepartementets menneskerettighetspris for journalister skal igjen deles ut til en eller flere journalister som i særlig grad har satt søkelys på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge.

    Alle kan foreslå kandidater til prisen.

    Det journalistiske arbeidet må ha vært publisert i norske medier.

    – Å løfte fram enkeltmenneskers historier, og gjennom det avdekke kritikkverdige forhold, overgrep og brudd på rettssikkerheten, vil alltid være noe av det viktigste i journalistikken, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i en pressemelding.

    – Det handler om å gi en stemme til dem som sjelden eller aldri blir hørt. Derfor er jeg glad for at vi med denne prisen både anerkjenner de dyktige journalistene, og viser hvilken viktig rolle pressen har i et demokratisk samfunn, fortsetter hun.

    Prisen består av en pengegave på 100.000 kroner og et trykk av kunstneren Cathrine Alice Liberg.

    Den som vil nominere kandidat(er) til prisen, kan sende forslag på e-post til post@medietilsynet.no innen 21. juni 2024.

  • Schibsted-tallene er klare: – Akseptabelt

    Årsregnskapene for Schibsteds norske mediehus er klare, melder konsernet i en pressemelding.

    Tallene viser at selskapene samlet økte sine totale digitale abonnementsinntekter med 17 prosent, sammenlignet med året før.

    Totalt endte årsresultatet på 91,3 millioner kroner.

    Siv Juvik Tveitnes, konserndirektør for Schibsteds nyhetsmedier, karakteriserer det samlede årsresultatet for de norske mediehusene og Podme på 91,3 millioner kroner, som akseptabelt ut fra forutsetningene.

    91,3 millioner er en økning på 55 prosent fra året før, men Tveitnes påpeker at News Media i 2022 hadde et svakt årsresultat.

  • Milliard-tap for Trumps medieselskap

    Trump Media and Technology Group rapporterte mandag et nettotap på 327,6 millioner dollar i årets første kvartal, melder CNN. Noe som tilsvarer cirka 3,5 milliard kroner.

    Tapet førte til at verdien på Truth Social-aksjen falt med rundt 5 prosent, men det tapsbringende selskapet er fortsatt verdt over 6 milliarder dollar, skriver CNN.

    – Jeg kan ikke understreke nok hvor uvanlig det er for et selskap med så lite inntekter å ha en så høy verdivurdering, sier analytiker Matthew Kennedy til CNN.

    I pressemeldingen skriver Trump Media at selskapet på dette tidlige stadiet i sin utvikling «fortsatt er fokusert på langsiktig produktutvikling, heller enn kvartalsvis inntekt».

  • – Fotojournalistikken er død

    Don McCullin fortalte at han føler seg «ubekvem« med sitt arbeid og sitt ry som en av de største nålevende fotografene da han ble intervjuet på scenen under Sir Harry Summit i London denne uka, skriver Press Gazette.

    Fra scenen fastslo den 88 år gamle fotografen at «fotojournalistikken er død» som en konsekvens av at dagens redaktører forsøker å unngå å krenke publikum med ubehagelige bilder.

    McCullin ble intervjuet på scenen av Tina Brown, tidligere redaktør for blant annet Vanity Fair, New Yorker og Daily Beast. Brown var også i mange år gift med den legendariske britiske redaktøren Harold Evans, som Sir Harry Summit er oppkalt etter.

    I løpet av sine år som fotojournalist dekket McCullin konflikter over hele verden, inkludert Tsjad, Uganda, Vietnam, Israel, Libanon, Iran, Afghanistan og Nord-Irland, først for The Observer og deretter for The Sunday Times, blant annet under Harold Evans’ tid som redaktør for avisen.

Powered by Labrador CMS